Wednesday, 4 May 2011

Murah @ Berjenama?

SILA BACA DAN SEDAR DIRI :

Do not be proud of branded clothes, because the last clothes you'll wear is the white shroud. 
Do not be proud of that luxurious and sporty car, because the last vehicle you'll ride in is your coffin. 
Do not be proud of that luxurious and comfortable bed, because the last bed you'll rest upon is the ground.


Barangan mahal dan berjenama gah, kereta mahal dan berjenama besar, katil yang megah bak singahsana. Semua itu keduniaan semata-mata. Apa perlunya kau kejarkan sangat barang2 berjenama tu semua? Bila mati nanti, semua tu kau tinggalkan kat atas dunia ni jugak! 

Ok, contoh, pakaian. Baju yang kau beli dengan harga beratus2 ringgit tu, kau boleh dapat yang sama design, sama kualiti dan sama serba-serbi dengan baju yang tak ada jenama atau jenama cap kedai tepi jalan. Jadi, apa yang istimewanya baju yang beratus2 tu? Hanya pada label jenama yang terselindung di belah dalam baju tu saje la bezanya. Dari luar, semua samaaaa~

Kalau ada yang kata : membeli barang2 berjenama mahal adalah suatu kepuasan diri, kepuasan apekah itu? Kalau sehelai baju berjenama tu kau beli dengan harga RM150 sehelai yang kau kata puas, tapi pada Aku, dengan harga RM150 tu Aku mungkin boleh dapat 2 helai baju, 2 helai seluar dan sehelai tudung walaupun tak berjenama mahal. Itu lebih memuaskan! Dapat lebih bergaya sakan.

Minta maaf kalau ada yang terasa dan tersentap baca entry ni. Pada pandangan Aku, membeli barangan berjenama tu tak salah, kalau sekali sekala nak merasa. Tapi kalau dah memanjang setiap masa nak yang berjenama dan mahal2 je, motifnya apa?

Aku sangat respek kalau pembeli barangan berjenama tu beli dengan hasil duit titik peluh pekerjaan mereka sendiri. Itu barulah di namakan kepuasan diri. Rewardkan diri sendiri dengan barangan idaman setelah berpenat lelah bekerja.

Paling Aku tak respek, bila yang membeli tu adalah manusia2 yang masih belum bekerja @ masih belajar, mengharapkan duit ringgit dari ibubapa semata2 sebagai sumber perbelanjaan harian; membeli-belah macam tiada hari esok, dan kemudian menunjuk-nunjuk dengan bangga seolah-olah hanya mereka yang mampu beli barang itu. Jijiknye perangai itu! Tak kesian ke penat2 orang tua kau bersusah payah kerja cari duit nak bagi kau makan, kau pulak bazirkan dengan beli benda2 yang kau boleh dapat dengan harga lebih murah. Ada kau fikirkan tak, lepas ibubapa kau bagi duit kat kau, mereka tu ada lagi tak duit untuk perbelanjaan mereka sendiri, untuk makan minum seharian mereka? Apa yang kau tahu, setiap kali duit kau habis, kau mintak pada mereka, dan bila kau dapat duit lagi, rutin pemboros kau pun berulang lagi...

Ya Allah, Kau jauhilah Aku dari sifat keji dan membazir itu. Jadikanlah Aku seorang anak yang sentiasa berbuat baik kepada Ibu Bapaku. 

Kawan-kawan, renung-renungkanlah...

No comments:

Post a Comment